Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

U susjedstvu Škurinje EPK održana “Kultura s pogledom” (na prošlost i budućnost)

“Kultura s pogledom” program je susjedstva Škurinje, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koji je u petak 4. prosinca 2020.g. održan u ovom riječkom naselju. Program je u kontekstu nedovršenih urbanizacija i specifične mikrolokacije grada bio posvećen onime čime se susjedstvo Škurinje bavi već neko vrijeme: istraživanjem i dokumentiranjem povijest i budućnosti naselja.

Kroz jesen 2020. godine, u kontekstu pandemije i znatno otežanog održavanja društvenih aktivnosti program susjedstva Škurinje doživio je finale svoje prve faze koja se ovim događanjem zaključila. Osnovne aktivnosti usmjerene su na međunarodnu suradnju i održavanje veza s europskim partnerima započetima kroz proces, ostavljanje svojevrsne simboličke fizičke ostavštine u vidu murala i ostalih manjih intervencija kroz naselje te zaokruženost idejnog koncepta Škurinjskog kulturnog centra, središnje teme programa.

Za početak svog dana svi su Škurinjci, kao i ostali zainteresirani građani, imali priliku besplatno se učlaniti u bibliobus Gradske knjižnice Rijeka, koji je danas iznimno posjetio Škurinje. Usto, baš kako i priliči trenutku, krenulo se i s osnivanjem Škurinjskog čitateljskog kluba, u koji se i dalje mogu učlaniti svi ljubitelji knjige.

Program susjedstva Škurinje nastavljen je u 17.00 sati demonstracijom 3D printanja u garaži, u ulici Save Jugo Bujkova kod kućnog broja 44, koje je trajlo cijelo poslijepodne. Tom se prilikom printao jednostavan 3D model Škurinjskog kulturnog centra, kao podsjetnik na postojeću viziju, ali nepostojeći prostor. Škurinjski kulturni centar je i virtualni i fizički distribuiran prostor u naselju koji djeluje između metafore i stvarnosti. Čine ga sve aktivnosti kulturno-umjetničkog tipa koje su se organizirale  ili se planiraju organizirati u naselju (slikanje zidova, susreti s autorima, “gaming” turniri, kreativno-industrijski razgovori), a za cilj ima stvarati publiku zainteresiranu za kulturu te u konačnici ostvariti i kvalitetniji fizički smještaj.

Docent dr.sc. Marko Medved u nastavku programa okupljenima je održao predavanje „Škurinje u prošlosti – naselje izraslo iz vinograda“, nakon čega je od strane Ane Labudović i Kristiana Benića prezentiran novi broj Balkonskih novina, fanzina susjedstva Škurinje, tematski posvećen također imaginarnom kulturnom centru.

“Škurinjski kulturni centar ili kako zaokružiti urbanističku nedovršenost, bio je naziv predavanja koje su potom održali arhitektica Gorana Stipeč Brlić i Marin Nižić, arhitekt i član MO-a Hartera koji je podijelio iskustva rada te organizacije, dok je program susjedstva Škurinje završio Virtualnom večeri s Litvancima tj. druženjem s njihovim europskim susjedstvom Kaunas.

Škurinjski susjedi i Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž dosad su izgradili vrlo kvalitetne odnose s Kaunasom kroz međusobne posjete te u suradnji s Kaunas 2022 i organizacijom Performatyvus dizainas koja aktivno radi na participativnim modelima u sklopu zajednica. Kaunas je bivši glavni grad Litve, slojevitih povijesnih značenja, a jednako poput Rijeke obilježen je ubrzanom urbanizacijom u socijalističko vrijeme. Kaunas 2022 razvija svoj program kroz geslo „privremena prijestolnica“ kojom se sugerira prošli status grada, a specifičnost među europskim prijestolnicama kulture je izrazita oslonjenost na programe zajednice i niz umjetničkih akcija u urbanim sredinama i naseljima.

Nositelj inicijative susjedstva Škurinje je Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž (Rijeka), partneri su Gradska knjižnica Rijeka, Udruga Bez granica i Performatyvus dizainas, dok je europsko susjedstvo Kaunas 2022 iz Litve.