Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Učionica, Vijesti

[Učionica] Prijave na drugi modul kontinuiranog edukacijskog programa “Društveno odgovorna kultura i umjetnost”

Program „Učionica“ projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u suradnji s Fondom za druge i Dominom objavljuje poziv za sudjelovanje u drugom modulu kontinuiranog edukacijskog programa “Društveno odgovorna kultura i umjetnost”.

Sadržaj drugog modula
Kroz drugi modul programa koji će se održati 17. i 18. srpnja bavit ćemo se fundraisingom i marketingom društveno-odgovornih kulturno-umjetničkih projekata, a svoja iskustva će podijeliti Janet Stampleton, umjetnička direktorica, Dance Now (SAD), te Carla Peterson, umjetnička direktorica, New York Live Arts (SAD).

Kroz dvodnevnu radionicu i rad na projektima prijavljenih polaznika preispitat će se ciljevi, misija i planiranje fundraisinga pojedinačnih projekata, a bit će pružene i smjernice u identifikaciji i pronalasku potencijalnih ulagača. Mentorice programa pružit će i savjete o uspostavi i održavanju odnosa s donatorima, sponzorima i partnerima te financijsko-pravnim aspektima fundraisinga. Kroz ostatak radionice obradit će se i teme marketinga i odnosa s javnošću društveno odgovornih kulturno – umjetničkih projekata.

Drugi modul programa odvijat će se u RiHubu (Ivana Grohovca 1/A, Rijeka) s početkom u 10 sati u trajanju od 6 sati. Važno je istaknuti kako se cjelokupni program drugog modula održava na engleskom jeziku.

Mentorice
Janet Stampleton gotovo tri desetljeća radi kao producentica, menadžerica i savjetnica za odnose s javnošću u području plesa i suvremenih izvedbenih umjetnosti.  Osnivač je tvrtke Janet Stapleton Public Relations koja predstavlja umjetnike i kulturne institucije. Njeni klijenti su Umjetnički centar Baryshnikov, The Poetry Project, Javna knjižnica New Yorka za izvedbene umjetnosti, Plesna skupina Martha Graham, Stephen Petronio Company, Yasuko Yokoshi, Richard Move, Okwui Okpokwasili i mnogi drugi, ali i  festivali Queer NY International Arts Festival, Performing Revolution in Central and Eastern Europe i DANSE: francusko-američki festival izvedbenih umjetnosti i ideja. Janet je i savjetnica brojnih umjetnika i plesnih organizacija, uključujući Bill Shannona, Chamecki / Lerner i Donna Uchizono Company.

Carla Peterson je trenutno ravnateljica Nacionalnog centra za koreografiju Maggie Allesee (MANCC) na Sveučilištu Florida. Prije nego je došla na ovu poziciju, radila je kao umjetnička ravnateljica New York Live Artsa i Dance Theater Workshopa gdje je bila glavni kustos te je nadgledala programe koji su podržavali umjetnike i ideje u nastajanju i međunarodne razmjene. Carla je bila i izvršna direktorica Movement Researcha, međunarodno priznatog laboratorija za istraživanje novih oblika pokreta i promicanje kritičkog dijaloga, ravnateljica Nacionalne izvedbene mreže te ravnateljica The Suitcase Funda pri Dance Theater Workshopu… Godine 2005. je kao priznanje za njezin rad u Movement Reserchu i doprinosu plesnoj zajednici primila nagradu “Bessie” (nagrada grada New Yorka za ples i izvedbene umjetnosti) dok joj je francuska vlada 2012. dodijelila priznanje Chevalier de L’Ordre Des Arts Et Des Lettres. 

Prijava na drugi modul
Drugi modul programa namijenjen je za sveukupno 25 osoba iz Hrvatske koji se bave društveno angažiranom umjetnošću i/ili kulturom od kojih je 15 iz Rijeke i okolice, a 10 iz ostatka Hrvatske.

Prijava za drugi modul programa se podnosi ispunjavanjem prijavnice na LINKU.

Rok za prijavu je nedjelja, 14. srpnja u 23:59, a rezultati će biti objavljeni tijekom ponedjeljka, 15. srpnja.

S obzirom na to da je broj mjesta na kontinuiranom edukacijskom programu ograničen na najviše 25 polaznika, prijave koje zadovolje kriterije odobravaju se prema kvaliteti samog sadržaja prijave. Kvalitetu sadržaja prijave ocjenjivat će Povjerenstvo u čijem će sastavu biti članovi partnerskih organizacija koje izvode ovaj program.

Fond za druge pokriva troškove prijevoza u maksimalnom iznosu od 300,00 kuna po polazniku za sudionike izvan Rijeke i okolice.

Sadržaj i svrha kontinuiranog edukacijskog programa Društveno odgovorna kultura i umjetnost
Ova je dvodnevna radionica dio novog kontinuiranog edukacijskog programa “Društveno odgovorne kulture i umjetnosti” koji program „Učionica“ projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u suradnji s Fondom za druge i Dominom.

Cilj programa je razvoj kompetencija umjetnika i djelatnika u kulturi u području stvaranja sadržaja “koji djeluje”, te jačanje razumijevanja o važnosti takve umjetnosti. Time će se potaknuti promišljanje i djelovanje društveno angažirane umjetnosti i kulture u kontekstu provođenja najvećeg kulturnog projekta u povijesti Hrvatske – Rijeke kao buduće Europske prijestolnice kulture.

Program će stvoriti skupinu strastvenih poticatelja promjena koji će samostalno ili zajedničkim radom utjecati na razvoj društveno odgovorne umjetnosti i kulture u godini kada Rijeka preuzme titulu Europske prijestolnice kulture ali i u godinama nakon 2020. godine. Program za cilj ima stvoriti 25 pojedinaca koji će biti spremni osmisliti, kontekstualizirati i realizirati društveno angažirani umjetnički i/ili kulturni projekt te jačati svijest o važnosti takvih aktivnosti za zajednicu i društvo u kojem djelujemo.

Cjelokupni program je strukturiran u tri modula koji su organizirani prema sljedećem rasporedu:

  1. MODUL – Produkcija; 25. i 26. svibnja
  2. MODUL – Fundraising; 17. i 18. srpnja
  3. MODUL – Razvoj publike; između 14. i 18. listopada (javni poziv će biti objavljen krajem mjeseca rujna)

Napomena – zainteresirani polaznici se mogu prijaviti na drugi modul bez obzira jesu li pohađali radionice u prvom modulu.

Preostale informacije
Društvo RIJEKA 2020 zadržava pravo provjere svih podataka navedenih u prijavnici. RIJEKA 2020 zadržava pravo ne primiti sudionika u slučaju da otkrije da podaci navedeni u prijavnici nisu točni i istiniti.

Pojedinci koji bez opravdanog razloga otkažu svoje sudjelovanje u obrazovnom programu neće moći uputiti prijavu na sljedeće edukacijske programe u organizaciji društva RIJEKA 2020.

Svi prijavitelji podnošenjem svoje prijave prihvaćaju sve navedene uvjete održavanja edukacijskog programa.

Prijave poslane nakon roka za prijavu neće biti razmatrane. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Za sve nejasnoće oko programa možete se obratiti na e-mail adresu nenad.antolovic@rijeka2020.eu.