Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Kuhinja različitosti, Porto Etno, Vijesti

Uigravanje – 27 susjedstava i Porto Etno

Uigravanje i zagrijavanje za ovogodišnji Porto Etno festival, očekuje nas ovog kolovoza, uz jedinstveni glazbeni spoj autohtonog i suvremenog, na čak tri lokacije, koje su dio 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, čija je zadaća, ukratko, razvijanje dobrih međuljudskih odnosa i stvaranje atmosfere uživanja u različitosti. Ulaz je na sva događanja – slobodan.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i ove godine donosi još jedno uzbudljivo izdanje festivala svjetske glazbe i gastronomije – Porto Etno!

Porto Etno će u Rijeci od 6. do 8. rujna 2019.g. na tri različite lokacije: Trgu 128 brigade HV-a/Trgu riječke rezolucije, u HNK Ivana pl. Zajca i na riječkoj placi ugostiti više od 100 izvođača poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove. Uz to, posjetitelji će moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i PGŽ, kao i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih.

Uigravanje i zagrijavanje za ovogodišnji Porto Etno festival, očekuje nas ovog kolovoza, uz jedinstveni glazbeni spoj autohtonog i suvremenog, na čak tri lokacije, koje su dio 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, čija je zadaća, ukratko, razvijanje dobrih međuljudskih odnosa i stvaranje atmosfere uživanja u različitosti. Ulaz je na sva događanja – slobodan.

Prvo događanje odvija se u susjedstvu Gomirje Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, gdje će se 16. i 17. kolovoza održati dvodnevni pilot program tj. festival u nastajanju “Gomirje harmonika mundial”, koji se organizira u suradnji s udrugom “Gomirje u srcu 1599”. Prvog dana festivala, u petak 16. kolovoza u 18 sati u predivnom dvorištu Manastira i crkve Sv. Jovana Preteče, najzapadnijeg pravoslavnog Manastira u Europi, očekuje nas međunarodno priznati i višestruko nagrađivani harmonikaš Ante Mamula koji će izvesti „Recital za harmoniku“. Program se nastavlja u subotu, 17. kolovoza u Domu kulture u Gomirju gdje će se od 15 do 18 sati održati majstorska radionica harmonike pod vodstvom istaknutog soliste, edukatora i skladatelja Aleksandera Ipaveca. Prijave za ovu radionicu zaprimaju se do 10. kolovoza na e-mail:  nikolina.kosanovic@gmail.com, gdje se mogu dobiti i sve dodatne informacije. Broj mjesta je ograničen.

Također u subotu 17. kolovoza u Domu kulture u Gomirju od 20 sati, Ipavec će nastupiti sa sudionicima majstorske radionice te već poznatim Porto Etno orkestrom, osnovanim upravo u sklopu Porto Etno festivala Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Čine ga glazbenici Rijeke, Istre i Kvarnera čija su imena (i glazba) u uhu čak i površnim poznavateljima etno i jazz glazbe. Oni su Zoran Majstorović (arapska lutnja, saz, mandolina, ukulele, električna gitara, voditelj orkestra), Branimir Gazdik (bubnjevi), Bojan Skočilić (kontrabas, električna bas gitara), Dorian Cuculić (klavir, klavijature), Zvonimir Radišić (električna i akustična gitara), Robert Mikuljan (truba, krilnica) i Luka Vrbanec (alt saksofon, tenor saksofon).

Zagrijavanje za ovogodišnji Porto Etno festival nastavlja se u susjedstvu Čavle Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u petak 23. kolovoza od 20,30 sati, kada nas Trgu hrvatskih branitelja očekuje Zvončarska simfonija! Radi se o jedinstvenom glazbenom spoju bubnjara i zvončara, za koju će biti zaduženi Karlovački bubnjari i Grobnički dondolaši. Svi zvukovi pod ravanjem su maestra Zorana Majstorovića, a u organizaciji: TZ Čavle, Udruge Palentar, Grobničkih Dondolaša te Općine Čavle.

Posljednje događanje koje nas kao zagrijavanje za Porto Etno festival Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture očekuje u subotu 24. kolovoza je Porto Etno warm up u Vrbniku na otoku Krku. Vrbenski Sopci zvukom svojih sopela već su osvojili Bruxelles, Strasbourgh i Galway, a ovog će puta na Trgu Škujica od 21 sat, nastupiti pred domaćom publikom. Radi se o dobrosusjedskoj glazbenoj večeri i  neuobičajenom spoju ekologije i glazbe. Uz Vrbenske sopce moći ćemo poslušati polaznike radionice pod vodstvom profesorice Ane Jagić Aljić, koji će održati eko-etno muziciranje na glazbalima izrađenim od recikliranih materijala, a sopci i sopčići, electro rock fusion band Marka Želea (iz susjedstva Lovran) te zbor Vrbenskih Kanturica pokazat će nam kako eksperimentirati s tradicionalnim zvukovima Mediterana. Organizatori su: KUD Frankopan, TZ Vrbnik, Područna škola Vrbnik te Udruga Interval Lovran.

 

Tri događanja koja čine pretprogram Porto Etno festivala, spoj su programskih pravaca “Kuhinja različitosti” i 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

„Kuhinja različitosti” posvećena je migracijama i manjinama, neobičnim spojevima glazbe, kulinarstva, umjetnosti i aktivizma. Otvorena je za razmjenu ideja, navika i predrasuda, a tematski je usredotočena i na manjine te uključuje i slavi razne manjinske kulture i supkulture: nacionalne, etničke, religijske, rodne, manjine prema tjelesnoj ili mentalnoj različitosti, starosti ili životnom stilu. U „Kuhinji različitosti” ima mjesta za sve. „Kuhinjom različitosti” stvaramo mjesta za sve.

Programski pravac „27 susjedstava” okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od zemalja članica Europske unije. Programski pravac „27 susjedstava” spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Broda na Kupi i Gornji Kuti. Naši susjedi ostvaruju međunarodne suradnje s 27 europskih susjedstava. Ovaj programski pravac pruža mnoge mogućnosti za praksu razmjene koja se proteže diljem Europe, pri čemu se stvaraju neformalne mreže kulturnih aktivnosti, koje će se nastaviti i nakon 2020. godine.