Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Unicult 2020

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci 2.lipnja 2014. godine organizirao je prezentaciju pokretanja međunarodnog programa cjeloživotnog obrazovanja kulturnog menadžmenta i kulturne politike pod nazivom unicult2020 (www.unicult.uniri.hr).  Program je nastao ususret kandidaturi Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a kao glavni nositelj programa istaknut je Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Glavna je tema prezentacije bilo pokretanje međunarodnog programa Kulturnog menadžmenta i kulturne politike u okviru programa cjeloživotnog obrazovanja na Sveučilištu u Rijeci koji bi trebao započeti s radom u rujnu ove godine.

Chris Torch, osnivač ”Interculta”, nezavisne jedinice za produkciju i podršku za lokalne i internacionalne kulturne aktivnosti u Stockholmu, bio je ujedno i posebni gost ove prezentacije. Njegov rad angažira umjetnost sa stanjem u društvu i nadopunjuje umjetničke izraze s intelektualnom i političkom odgovornošću, a njegovi su projekti potaknuli dijalog gdje ga nije bilo, detektirajući nedostatke u društvu.

Cilj Intercultove umjetničke produkcije jest stvoriti okvir za povezivanje kultura i omogućavanje njihove interakcije kao i poticanje javne rasprave o problemima socijalne integracije, multikulturnih identiteta i urbane regeneracije.

Torch je aktivan i u području interkulturalnih politika u Švedskoj, ali i u ostatku Europe. Redovito održava predavanja i trenutno je član vijeća Culture Action Europe, kao i organizacija Forum europskih muzeja, Platforma za Interkulturalnu Europu i River//Cities. Također, suosnivač je udruge Theorema za promicanje rada mladih istočnoeuropskih umjetnika.

Osim Chrisa Torcha, u okviru ove prezentacije govorili su i pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Snježana Prijić-Samaržija, voditeljica za međunarodnu suradnju odjela za kulturu grada Rijeke Irena Kregar-Šegota, voditeljica unicult2020 programa Daniela Urem, pročelnik odsjeka kulturologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Vjeran Pavlaković, voditelj unicult programa pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Boris Ružić i prodekanica za međunarodnu suradnju Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Ingeborg Fülepp. Uloga moderatora pripala je Nebojši Zeliću.