Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Porto Etno, Vijesti

Uz LADO Electro i Etno zalogajčiće započeo četvrti Porto Etno festival

Četvrti Porto Etno festival, koji se održava u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, započeo je u četvrtak, 1. listopada nastupom elektro-etno atrakcije LADO Electro u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, novoj festivalskoj lokaciji, koja je ove godine pod svim nužnim epidemiološkim mjerama domaćin ovog  festivala svjetske glazbe i gastronomije.

Elektro inačica LADA – Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske koja spaja tradicijsku i elektroničku glazbu, a čiji su autori Crnić i Harfman koji kao DJ-i prate izvedbu solistica i glazbenika Ansambla LADO, označila je početak još jednog putovanja kroz zvukove, okuse i mirise Istre i Kvarnera. Ti su mirisi združeni s onima iz cijelog svijeta u magičnu recepturu multikulturalnog i otvorenog grada. Naime, iako okosnicu Porto Etno festivala predstavljaju etno glazba i gastronomija zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, uslijed sve intenzivnijih migracijskih gibanja, na festivalu se sve češće može čuti i sva ostala svjetska glazba te kušati autohtona hrana raznih dijelova svijeta. 

Nakon sjajnog nastupa LADO Electra na pozornici HKD-a, publika je imala prilike uživati u rasprodanom programu Etno zalogajčići, uz mini-koncert grupe Če bo bo, če na na.

U ritmu su se tako isprobavali jordanski specijalitet Hrisi Ashta, bosansko-hercegovački Burek, mađarska Spirala od krumpira i salsa te češki Namaz od čvaraka, uz čašu vina ili soka. Sve pohvale za ukusne zalogaje zaslužili su kuhari hotela Neboder, koji su u suradnji i po recepturi predstavnika zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji za mnogobrojnu publiku pripremili ova atraktivna jela.

Dodajmo, Porto Etno festival nastavlja se u petak rasprodanim koncertom Bože Vreće i Porto Etno orkestra te također rasprodanim programom Etno-zalogajčića, koji će ovoga puta pokazati najbolje od slovačke, talijanske i makedonske te kuhinje Trinidada i Tobaga, uz glazbeni nastup grupe Veja.

Posljednji besplatni festivalski dan Porto Etna bit će u subotu u HKD-u na Sušaku.

Od 17 sati folklornim nastupima predstavit će se manjinske zajednice koje djeluju u Rijeci, a od 19 sati u atriju HKD-a publiku će zabavljati DJ-duo Hormonika Balkanika.

Usto, riječke manjinske zajednice do subote se predstavljaju i izložbenim programom u galeriji Kortil, dok je u atriju HKD-a postavljena izložba ansambla LADO. Obje izložbe otvorene su u petak od 18.30 do 22 sata te u subotu između 17 i 22 sata, a ulaz je slobodan.