Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Upoznaj EPK, Vijesti

Wroclaw i San Sebastian: Europske prijestolnice kulture 2016. godine

Poljski i španjolski gradovi obilježit će 31. godišnjicu jednog od najpopularnijih projekata Europske unije.

Wroclaw (Poljska) i San Sebastian (Španjolska) su Europske prijestolnice kulture 2016. godine. Kulturni program će službeno započeti 17. siječnja u Wroclawu, u prisustvu Tibora Navracsicsa, Povjerenika za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, a u San Sebastianu 23. siječnja.

Tibor Navracsics tim je povodom izjavio:

Naslov Europske prijestolnice kulture pomaže gradovima da stvore osjećaj zajedništva i dugoročnu korist svojim građanima i njihovim gospodarstvima. Wroclawu i San Sebastianu želim puno uspjeha u provođenju kulturnih programa tijekom naredne godine.

Otvorenje Wroclawa 2016 će se održavati tijekom vikenda između 15. i 17. siječnja, s gotovo stotinu kulturnih događanja, poput koncerata, izložbi i drugih događanja. Glavno je događanje, u nedjelju 17. siječnja, parada koja će krenuti s četiri kraja Wroclawa i okupiti se na glavnoj tržnici Rynek. Paradu će voditi umjetnici koji predstavljaju  Duhove Wroclawa (vjeru, inovaciju, obnovu i bujicu) koji će se usputno zaustavljati kako bi se prisjetili bogate povijesti grada. U paradi će sudjelovati više od 2000 umjetnika, pjevača i glazbenika.

wroclaw106Slogan projekta Wroclaw 2016 je Prostori ljepote. Temelji se na idejama metamorfoze i različitosti, crpeći inspiraciju iz jedinstvene povijesti transformacije grada. Stotine građana sudjelovat će u izvedbi velikih javnih događanja tijekom 2016. godine. Građani su bili pozvani da vode dio programa kroz “plan mikrofinanciranja”. Tijekom godine grad će ponijeti i titulu UNESCO-ova Svjetskog grada knjige, a ugostit će i posebno izdanje Europske noći književnosti. Program uključuje Međunarodni dan jazza, Festival raspjevane Europe i Međunarodnu kazališnu olimpijadu.

Europska prijestolnica kulture jedan je od najpoznatijih projekata Europske unije. Pokrenut je 1985. godine na inicijativu grčke ministrice kulture, Meline Mercouri.

San Sebastian će svoju godinu Europske prijestolnice kulture otvoriti nizom događanja tijekom pet dana, s početkom 20. siječnja, kada počinje i veliko gradsko slavlje, Tamborrada. Službena ceremonija otvorenja dogodit će se 23. siječnja, u kazalištu Victoria Eugenia, nakon čega slijedi koncert, dok je otvorenje izložbe “Constelaciones Gaur” predviđeno za dan ranije.

banner1016_05Program projekta Donostia-San Sebastian 2016 “Cultura para la convivencia” (Kultura suživota) promovira bolji suživot uz pomoć umjetnosti i kulture. Tri će svjetionika predstavljati vrijednosti na kojima se temelji program: Svjetionik života (pojedinca i društva), Svjetionika mira (poštovanja i suživota) i Svjetionik glasova (različitosti i razumijevanja). U programu su posebno istaknuti: “Mirovni sporazum”, izložba prikaza rata i mira u Europi; “Putujuća veleposlanstva”, projekt koji uključuje prijevoz brodom, autobusom i biciklom nekoliko umjetnika različitih nacionalnosti u nekoliko europskih gradova kako bi stvarali i dijelili svoje radove koji se bave jezičnom različitošću; “Valovi energije” je program koji će financirati kulturne projekte koje su predložili i evaluirali sami građani.

O inicijativi Europske prijestolnice kulture

Inicijativu je 1985. godine pokrenula tadašnja grčka ministrica kulture, Melina Mercouri, i jedna je od najpoznatijih kulturnih inicijativa u Europi. Gradovi se biraju na temelju kulturnih programa koji moraju imati snažnu europsku dimenziju, poticati uključivanje i aktivno sudjelovanje građana te se temeljiti na dugoročnom razvoju grada.

Europska prijestolnica kulture je i prilika za gradove da poboljšaju svoj imidž, istaknu se na kulturnoj karti, privuku više turista i promišljaju vlastiti razvoj kroz kulturu.

Titula ima dugoročan učinak, ne samo na kulturu već i na društvene i gospodarske uvjete u gradovima i njihovim regijama. Primjerice, istraživanja su pokazala da se u gradovima broj turista koji ostaju barem jedno noćenje u prosjeku poveća za 12% u odnosu na godinu ranije.

Trenutačna pravila i uvjeti za sudjelovanje u inicijativi doneseni su u odluci Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije iz 2006. godine (1622/2006/EC).

Nakon Wroclawa i San Sebastiana u 2016. godini, sljedeći gradovi koji će nositi titule Europskih prijestolnica kulture su Aarhus (Danska) i Pafos (Cipar) 2017. godine, Valletta (Malta) i Leeuwarden (Nizozemska) 2018. godine te Plovdiv (Bugarska) i Matera (Italija) 2019. godine.

Za više informacija posjetite:

Wroclaw 2016 – Europska prijestolnica kulture

Donostia San Sebastian 2016 – Europska prijestolnica kulture

Europske prijestolnice kulture – “Thirty years of achievements” brošura

Informativni list Europske prijestolnice kulture

Source: European Commision