Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Željko Bašković 1:10 000 – Pogon i melankolija napuštenih proizvodnih prostora

Drugo more za kraj ovogodišnje izložbene sezone predstavlja samostalan rad riječkog umjetnika Željka Baškovića naslovljen 1:10 000 s temom mediteranskih otoka, njihove flore i faune, njihovih boja i mirisa, Rijeke kao industrijskog grada, prepunog pogona i melankolije napuštenih proizvodnih prostora, velikih brodova, luka i nafte. Pozvani ste na otvorenje izložbe u petak 28.11. u 20 sati u Galeriji Drugo more u Filodrammatici.

U osvrtu na izložbu, autor ističe: “Kao što život i iskustva oblikuju mene kao osobu tako oblikuju i emocije koje kroz radove puštam van. To je bit stvaranja, izbaciti iz sebe iskrene emocije i potom ih konceptualno formulirati u efektnu poruku. Želim surovosti dati toplinu koja primamljuje i intrigira.”

Umjetnikovi kolaži, fotografije i crteži postavljeni su na mjesto standardnog fotografskog slidea (dijapozitiv) ili jednog framea pa nizanjem brojnih nastaju – animacije. Iako su fokus stvaranja analogni radovi, u procesu nastajanja često prolaze promjenu kroz različite medije te u takvim procesima fizički nestaju i nanovo se vraćaju. Ovdje se ne radi o dokumentarističkom bilježenju, već o desetak različitih momenata gradske svakodnevnosti u kojima se uspoređuje potencijalna energija industrijskog prostora kao jedne cjeline i gradske uzbibanosti kao druge. Autor se pritom uvijek vraća na eksperiment kao nešto što u radu koristi stalno i često.

Izvedbu vidi kao trenutak kada već napravljeni rad, bio on statičan ili dinamičan, dobiva posve novu dimenziju. “Budući da slide sam po sebi najbolje funkcionira kada je projiciran tako je i s radovima. Pri tome ne mislim na projekcijsko platno, već cijele poligone kojima projekcija iz jednog ili više projektora mijenja stvarnost,” opisuje Bašković.

Izložba je postavljena uz pomoć nekoliko dijaprojektora, video projektora, grafoskopa, LCD monitora i segmenata izvučenih iz plana grada Rijeke, a ostaje otvorena sve do subote 13.12.2014. Radno vrijeme Galerije je radnim danom od 10 do 13 i od 16 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Željko Bašković rodio se na Sušaku 10. travnja 1985. pa su ga nekoliko dana nakon toga prebacili na Turnić. Od malih nogu voli rastavljati stvari, crtati i planirati. Tako se jednom počeo baviti rasvjetom i odradio kao dizajner i tehničar  rasvjete oko 500 različitih koncerata, predstava, partija i sličnih događanja. Kasnije se to proširuje na različita polja umjetnosti pa sudjeluje u više skupnih i do sada jednoj samostalnoj izložbi te surađuje s različitim glazbenicima. Od nedavno je član audio-vizualnog sastava MLAT, nastupa uživo s riječkim glazbenikom Josipom Maršićem koji sa Zoranom Medvedom čini JMZM s kojima Željko nastupa kao video artist.

Organizator: Drugo more
Program su podržali: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu