Godine 1936. u malom selu s tridesetak kuća na sjeveru Gorskog kotara skupili se mladi ljudi i uz iznimnog Antona Burića, osnovali hrvatsku Čitaonicu u Gornjim Kutima. Bio je to klub čitatelja, učeno društvo koje je svim budućim generacijama zacrtalo put znanja.

Čitaonice u to vrijeme dio su privilegiranih slojeva društva pa je tim više ovo čudo u Kutima iznimno. Ovdje nije bilo ograničenja tko pripada tom iznimnom klubu jer su njemu pristupali i momci i djevojke, i stari i mladi. Čitaonice tog vremena imale su svoja pravila i popise članova te su bile trend u Europi tog vremena. Njihova važnost je iznimna, iz tih jezgri znanja nicali su novi naraštaji koji su odigrali važnu kulturnu i političku ulogu mlade Europe.

Gornji Kuti dijele upravo taj dašak europske povijesti kroz knjige, poticanje i širenje znanja. Danas u Kutima živi tek tridesetak stanovnika starije dobi i 9.000 knjiga. Čuvara knjiga je sve manje i manje.

Program susjedstva Gornji Kuti odvija se u suradnji s Općinom Brod Moravice. Istinskim trudom koji se ulaže moguće je izmijeniti trend iseljavanja i vratiti pažnju na iznimnu prirodu ovog kraja.

Čitaonica još jednom postaje središte kulturnog života brodmoravičkog kraja i predstavit će se kvalitetnim programom. U proteklom razdoblju Gornje Kute posjećuju umjetnici stvarajući nova djela posvećena ovom kraju. Ideja Sretne kućice sela Kuti je proširiti se na svih 38 sretnih sela općine Brod Moravice.

PREDPROGRAM

Dnevni boravak susjedstva Kuti
Od 14:00 sati do 18:00 sati
Lokacija: Hrvatska čitaonica sela Kuti, Gornji Kuti 10a, 51312 Brod Moravice
Dnevni boravak uz čaj i kolače:
– Izložba „Čampi – ili kako reciklirati stari zimski kaput“
– Izložba „Najmanja, najveća, najdeblja, najtanja, najčitanija knjiga i ona zaboravljena“ – izložba knjiga iz zbirke Sretne kućice – čitaonice sela Gornji Kuti,
– primanje novih članova,
– predstavljanje europskih partnera kroz prezentaciju i izložbu, Nidzicka Fondacija Razvoja NIDA, Lokalna grupa Dzialania Warminski Zakatek, Poljska.

PROGRAM
Od 17:00 sati do 21:00 sat

17:00 – Svečano otvorenje – Protokol i preuzimanje vremenske kapsule od susjedstva Novi Vinodolski – program otvaraju predstavnici Općine Brod Moravice, Hrvatske čitaonice sela Gornji Kuti, predstavnici PGŽ-a, Grada Rijeke, i Rijeka 2020
Lokacija: Hrvatska čitaonica sela Kuti

17:30 sati – Buna Bunar – Akiko Sato (JP/HR) – svečano predstavljanje umjetničke instalacije i razgovor s umjetnicom
Buna bunar, umjetnički rad japanske umjetnice Akiko Sato (JP/HR), inspiriran je čarobnim prirodnim okruženjem sela Gornji Kuti. Smješten je na specifičnoj lokaciji Donjeg stedenca okruženog bukovom šumom i predstavlja cjelogodišnji proces rada sa zajednicom, promatranje svih oblika i sezonskih promjena, a završava postavljanjem jedinstvene umjetničke instalacije “Buna Bunar”.
Lokacija: Donji stedenc

18:00 – 20:00 sati – „Posadi Sretnu kućicu i narast će znanje“ edukativna šetnja kroz šumu od sretne kućice do sretne kućice;
Lokacije:
– Donji stedenc – čitanje pjesme o stedencu i priče o vodi Viktora Jurkovića
– Sretna kućica – čitanje priče o kućici
– Partizanska škola – čitanje haiku poezije sa Slavicom Grgurić Panjić
– Sv. Andre – čitanje 4 legende brodmoravičkog kraja

20:15 sati –  druženje se nastavlja uz domjenak s prigodnim programom
Lokacija: Hrvatska čitaonica sela Kuti

Akiko Sato (Mie, Japan, 1967.) studirala je na Kuwasawa Design School u Tokiju unutrašnju arhitekturu, a kiparstvo je diplomirala na Cornish College of the Arts u Seattleu (1999.). Više godina je boravila u New Yorku, gdje je sudjelovala u različitim izvedbenim projektima kao autorica kostimografije i scenografije za istaknute multimedijalne plesne trupe, primjerice za Gabi Christu, Troika Ranch te za multidisciplinarnu pjesnikinju Tracie Morris. U Hrvatskoj živi od 2003. godine, a među njezinim zapaženijim izlaganjima na hrvatskoj sceni izdvajaju se instalacija Sklonište za osjećaje (Gliptoteka HAZU, 2008.) i “work progress” intervencija Crvene kockice na Kineskom zidu (Zgrada Kineski zid, Planičićeva ulica, Split, 2013.)