Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

Prilog „3. smjena“ potražite na kioscima uz magazin GloriaGLAM

Unutar programskog pravca Dopolavoro (što u doslovnom prijevodu znači nakon rada) projekta EPK 2020, nastao je nesvakidašnji umjetnički rad koji propituje odnos pojmova TIJELO – RAD – LJEPOTA – ŽENA iz pozicije tzv. „3. smjene“ ženskog rada.

„Treća smjena“ ženskog rada vezana je uz specifične prakse popravljanja ženskog tijela radom na sebi. Prilog „3. smjena“ rezultat je umjetničko-istraživačkog projekta i sastavni je dio istoimene izložbe u Galeriji Kortil koja će biti dostupna posjetiteljima od 26. ožujka.

Umjetnica Milijana Babić i Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci prikupljajući sadržaj u riječkim salonima ljepote predstavit će jedinstven uvid u iskustva, stavove i mišljenja žena o radu u trećoj smjeni:

„Fokus bi projekta 3. smjena bio upravo na traženju odgovora na pitanje jesu li žensko vrijeme, energija, resursi, rizici, promišljanja i strategije uložene u suvremene prakse rada na uljepšavanju – uopće shvatljivi kao rad. Te ako jesu, a ako nisu, kako i zašto to nisu. Osim toga, zanima nas i koliko te na kakav način spomenute prakse utječu na već donekle pripitomljenu ideju o (barem) dvije ženske radne smjene.“

Prilog „3. smjena“ svoje uporište pronalazi i u knjigama „Druga smjena“ i „Mit o ljepoti“. Knjiga „Druga smjena“ Arlie Russell Hochschild opisuje drugu smjenu kao kućanski i reproduktivni rad koji žena obavlja nakon prve smjene, plaćenog rada na službenom poslu. Ideju o trećoj smjeni formulirala je Naomi Wolf 1991. godine u knjizi „Mit o ljepoti“ govoreći o radu na ljepoti i estetizaciji žene koji je usmjeren na pokušaj i dužnost dostizanja nedostižnog ideala čemu je suvremena kultura manipulacijama dala itekako maha.

Za styling i fotografiju zaslužna je Doris Fatur, dok grafičko oblikovanje potpisuju dizajneri Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić. Prilog se uz magazin GloriaGlam može nabaviti na kioscima u Rijeci, Crikvenici, Zagrebu, Karlovcu, Vinkovcima, Varaždinu, Puli, Poreču, Zadru i Splitu.