Porto Etno 2017

kod Benčića
Skuhali smo prvi Porto etno! Osnovne namirnice: 20 godina tradicije Etno smotre - Dana nacionalnih manjina u Rijeci, njihova originalna gastro receptura i novo pakiranje čiji dizajn potpisuje mladenačka energija.

Fešta glazbe i gastronomije

Porto etno 2017. je godine počeo kao jednodnevni  festival glazbe i hrane koji podvlači sintagmu Luka različitosti. Petnaest nacionalnih manjina i društava prijateljstva Rijeke i Primorsko-goranske županije na razne je načine uključeno u program: većina njih kuhanjem jela svojih baka a neki i drugim doprinosima.

Umjetnički direktor Porto etno festivala Zoran Majstorović pozvao je probranu selekciju world music bendova koje smo 2017. slušali u Rijeci.


 

Karandila Gypsy Brass Orchestra (Bugarska)

Karandila Gypsy Brass Orchestra inspiraciju crpi iz orijentalnih, arapskih i turskih melodija koje su u Bugarskoj ostavili osmanski vojni orkestri, te iz armenske i indijske narodne glazbe. Međutim njihova je primarna okosnica balkanski ritam i tradicionalna bugarska melodija.

Cilj osnivača orkestra, popularnog trubača iz Slivena Angela Tichalieva, bio je oživjeti duh tradicionalnih bugarskih brass bendova a istovremeno ga nadograditi modernim elementima.

Danas je njihov potpis izuzetno eklektičan i uključuje stilove koje bismo jednako lako pripisali njuorlinškim ali i balkanskim korijenima: očekujte i bebop i swing i orijentalni groove.

Karandila Gypsy Brass Orchestra nadahnjuju i brojne druge glazbenike poput Gorana Bregovića i Bobana Markovića a slušatelje redovno inspirira njihova autentičnost i energija.


Arakne Group (Italija, Slovenija, Hrvatska)

Alberto Sergi strastveni je izvođač tradicionalne i popularne glazbe južne Italije. Njegova glazba nosi pun emocionalni naboj područja s kojeg dolazi, a čiji kulturni identitet Sergi hvata i pretače u nove oblike, stvarajući čvrst i živ most s rodnim krajem, Salentom.

Arhetipski je pokretač te glazbene tradicije – ljubav. Ljubavne arije koje Sergi vješto modelira baza su ekstatičnim odama životu ali i „podrška“ ljubavnim očajanjima. One su istovremeno i hommage talijanskim pjevačima koji su ih proslavili.

Bend se, dakako ne zadržava isključivo na arijama; izvode i serenade, tammurriate, tarantelle i stornella.

Pored Alberta Sergija (vokal i tamburello), Arakne Group čine i Aleksander Ipavec na harmonici, Zoran Majstorović na gitari i arapskoj lutnji, Simone Serafini na kontrabasu, Matej Špacapan na trubi i Tomaž Nedoh na saksofonu.


Vasil Hadžimanov (Srbija)

Glazbena karijera Vasila Hadžimanova od samog je početka mirisala na priču o uspjehu. Već se prvi album njegovog benda, „11 razloga za…” iz 2002. godine, rasprodao u samo tri mjeseca i osvojio nagradu Beovizije za najbolji debi album godine. Danas je sva glazba VHBanda u rodnoj im Srbiji proglašena umjetničkim djelima od kulturnog značaja.

Čini se da je ključan bio spoj tradicionalnih balkanskih ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazza, funka, rocka, world musica). Ili ukratko, autentičan pristup jazzu.

U 16 godina dugoj karijeri Vasil Hadžimanov Band izdao je šest studijskih albuma od kojih je posljednji, ”Alive” iz 2016, uživo sniman u pet različitih gradova i pet koncertnih dvorana.

Takva je i karma benda: nastupi diljem svijeta, od Italije i Francuske, preko središnje i sjeverne Europe, Balkana, pa sve do Japana.

Stage su dijelili s brojim značajnim glazbenicima regije (Theodossi Spassov, Marko Đorđević, Toni Kitanovski, Aleksandar Petrov, Bisera Veletanlić, Vlatko Stefanovski…) ali i drugim poklonicima njihove energije poput američkog saksofonista Davida Binneyja, libanonskog kompozitora i multiinstrumentalista Bachara Mar-Khaliféa ili engleskog violinista Nigela Kennedyja.

Bend je skladao i za film, a među najpoznatijim komadima nalazi se soundtrack za uspješnicu Radivoja Andrića “Kad porastem biću kengur”.


Nika Solce (Slovenija)

Nika Solce svestrana je slovenska umjetnica, lutkarica i pjevačica. Od rana nastupa i surađuje s brojnim međunarodnim glazbenicima te konstantno istražuje nove načine da svoju autorsku glazbu združi s narodnim izričajem. Pritom se podjednako igra s divljim balkanskim ritmovima kao i s indijskom duhovnom glazbom.

Inspiraciju pronalazi u „glazbi svijeta“ koja u njenim interpretacijama ne vodi samo na putovanje globusom već i na duhovna poniranja. Rezultat je skladan spoj narodnog izričaja i autorskog potpisa te uglazbljene poezije Franca Prešerna, Srečka Kosovela, Ferija Lainščka i drugih slovenskih pjesnika.

Nikina je glazba osjećajna i nježna a istovremeno izuzetno temperamentna. U nacionalnim terminima, moglo bi ju se opisati kao vruće španjolske i balkanske ritmove sa slovenskim „uzemljenjem“.


Porto etno orkestar

Festival Porto etno posebno za ovu priliku okupio je i vlastiti orkestar!

Čine ga glazbenici Rijeke, Istre i Kvarnera čija su imena (i glazba) u uhu čak i površnim poznavateljima etno i jazz glazbe. Oni su Zoran Majstorović (arapska lutnja, saz, mandolina, ukulele, električna gitara, voditelj orkestra), Branimir Gazdik (bubnjevi), Bojan Skočilić (kontrabas, električna bas gitara), Dorian Cuculić (klavir, klavijature), Zvonimir Radišić (električna i akustična gitara), Robert Mikuljan (truba, krilnica) i Luka Vrbanec (alt saksofon, tenor saksofon).

Većina članova Orkestra studirala je (ili još studira) na jazz konzervatorijima u Grazu, Trstu ili Klagenfurtu. Svi za sobom imaju stotine nastupa, a neki i jednako velik broj eminentnih glazbenih nagrada odnosno svjetski važnih glazbenika na listi onih s kojima su nastupali.

Glazba koju će izvesti na Porto etnu dolazi iz različitih kultura, od hrvatske tradicionalne s naglaskom na istarsku ljestvicu pa do tradicionalne glazbe zemalja čije manjinske zajednice sudjeluju u programu.

Porto etno orkestar otvorit će glazbeni program festivala, a nakon samostalnog koncerta nastupit će i uz Niku Solce te Vasila Hadžimanova.

 

Popratni program Porto Etna 2017
18:15hVladimir Provči (Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“) - slikarska radionica za djecu
18:30h Češka beseda; folklor
18:45h Vladimir Provči (Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“) - radionica izrade cvijeća
19:00hučenje makedonskog jezika za djecu 19:00h – učenje srpskog pisma ćirilice (s glinamolom) za djecu
19:15hDemokratska zajednica Mađara PGŽ  – bajka - dječja predstava
19:30hSKD pododbor Korenica – dječja predstava
19:40h Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“ – folklor *Tijekom festivala: izložba slika Zajednice Albanaca, izrada čipke i slikanje na staklu Vijeća žena Islamske zajednice, prezentacije časopisa

4

4