Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Tobogan, Vijesti

Velikim uličnim spektaklom pred više tisuća posjetitelja otvoren dječji festival „Tobogan“

Jučer je u centru Rijeke čarobnim uličnim spektaklom otvoren je ovogodišnji dječji festival „Tobogan“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Na tisuće malih i velikih Riječana u vrućoj ljetnoj večeri s oduševljenjem je pozdravljalo i u stopu pratilo “Spark!” bubnjare, dio britanske organizacije Worldbeaters, koji su svojim tajanstvenim likovima sastavljenim od svjetla i zvuka očaranu publiku s Trga 128. Brigade HV-a odveli do Klobučarićevog trga. Tamo su nastupile velike svjetleće ptice “Birdmen”, nizozemskog Close – Act Teatra, kao i njihova radoznala stvorenja “i-Puppets”, kojima ni djeca ni odrasli nisu mogli odoljeti.

Festival “Tobogan” službeno je otvoren i tzv. “Minifestom”, kojeg su naglas pročitala sama djeca, poručivši kako se s vrha „Tobogana“ pruža bolji pogled pa vide i ono što im nije blizu: „bolje razumijemo i prihvaćamo one koji su različiti, drugačiji, ali jednako vrijedni“, kazali su i pozvali sve ljude i svu djecu svijeta da im se pridruže u širenju vrijednosti Europske prijestolnice kulture.

Na Klobučarićevom trgu zabava se nastavila uz radionicu riječke ArtMašine “Superjunak”, gdje su se svi koji su htjeli mogli pretvoriti u superjunake. Svoj vatreni performans izvela je Stephany Stefan, dok je Oblik 3 ‘oživio’ pročelje zgrade O.Š. Nikola Tesla, upečatljivim videomappingom. Večer se nastavila uz glazbu Radio Rože i Sun Matta, koji su svojim glazbenim odabirom na kraju rasplesali sve posjetitelje.

Otvorenje “Tobogana” fantastičan je uvod u ono što male Riječane, njihove obitelji i riječke goste čeka u sljedeća dva tjedna, do 10. srpnja, na dječjem festivalu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koji se organizira već treću godinu zaredom. Riječ je o besplatnom, zabavnom i kreativnom druženju.

Ovogodišnji “Tobogan” veći je no ikad i donosi više od 50 kreativnih radionica i 32 javna događanja na različitim mjestima u gradu – projekcije filmova, lutkarske i dramske predstave, koncerte, izložbe, šetnje gradom i prirodom, video igre i disko. Svi detalji programa ovogodišnjeg dječjeg festivala “Tobogan” dostupni su na stranicama Tobogana.

„Tobogan“ je zamišljen kao događanje koje potiče djecu i roditelje na druženje i dijeljenje, upoznavanja i susrete, stjecanje novih prijateljstava i magične trenutke koji se pamte za čitav život. Velik broj djece koja sudjeluju u ovogodišnjem programu dječjeg festivala „Tobogan“ najbolje pokazuje koliko je ovakav festival Rijeci trebao. On ujedno pokazuje usmjerenje i želju da se projektom Europske prijestolnice kulture kreiraju i trajno vrijedne manifestacije koje će živjeti i nakon 2020. Naime, dječji festival „Tobogan“ oslikava mnogo toga što će biti smješteno i u Dječju kuću koja se, također u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, gradi u bivšem kompleksu Benčić, budućem riječkom art-kvartu. Oslikava način na koji će kreativne male snage Rijeke nositi život ovog grada u budućnosti, jer djeca koja odrastaju u prijestolnici kulture i upijaju kreativnu energiju mogu biti graditelji novog, boljeg svijeta u kakvom želimo živjeti.

Foto: Tanja Kanazir i Karlo Čargonja