Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

Workshop(ologija): uradi-sam radionice zagrebačke Radione ponovno dolaze u Rijeku

Edukativni program radionica Workshop(ologija), zagrebačke organizacije Radiona.org, ponovno dolazi u Rijeku, a bavi se načinima korištenja različitih materijala i jednostavnih elektroničkih sklopova za stvaranje kreativnih uradi-sam rješenja.

Besplatne radionice, namijenjene građanima svih uzrasta, održat će se u Omladinskom kulturnom centru Palach u četvrtak 5. prosinca od 17 do 21 sat, i u petak 6. prosinca 2019. od 11 do 15 sati u okviru programskog pravca Dopolavoroprojekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta, dio radionica održat će se na otvorenom, u Kružnoj ulici.

Workshopologija

Polaznici radionica istraživat će mogućnosti oblikovanja papira, optičkih iluzija i minimalističke elektronike te savladavati strah od otvaranja elektroničkih uređaja i zavirivanja u unutrašnjost mašine. Voditelji radionica su Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Paula Bučar i Damir Prizmić. Workshop(ologija) se sastoji od četiri radionice, za sudjelovanje nije potrebno prethodno znanje ili prijava i svi se svojim dolaskom mogu slobodno priključiti jednoj ili više radionica.

Na radionici Eksplozivna knjiga,polaznici će izrađivati interaktivnu džepnu knjižicu koja može služiti kao bilježnica, čestitka ili blok za crtanje. Prilikom otvaranja, interaktivna kvadratna knjižica transformira se i „eksplodira“ u niz kvadratnih i trokutastih stranica prikladnih za zapisivanje, crtanje i lijepljenje poruka i fotografija. Polaznici radionice Elektronička bićaizrađivati će neobične robotičke likove od elektronike, koji se kreću, crtaju, svijetle ili proizvode različite zvukove. Uz učenje osnova elektronike, cilj radionice je poticanje minimalističkog pristupa i ponovnog korištenja odbačenih komponenti u svrhu što manjeg stvaranja elektroničkog otpada. Radionica Analogni GIFovinaučit će polaznike izrađivati vlastite pokretne slike, analogne animirane GIF-ove i apstraktne optičke uratke, i upoznati ih s neobičnom optičkim kinetičkim medijem zvanim kinegram. Konačno, radionica Hardware Freedomzamišljena je kao otvoreni laboratorij elektronike, na koju će polaznici moći donijeti svoje elektroničke uređaje koje žele hakirati i transformirati ih u još luđe kreativne naprave: igračke, radio prijemnike, gramofone, monitore, klavijature, zvučnike, pojačala, kamere, igrače konzole, dijelove računala i sl. Uz stručno vodstvo i savjete, polaznicima će na raspolaganju biti sva potrebna oprema i dodatni materijali.

rpt

Nakon programa Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa, kada je u fokusu bio kolokvijalni izraz “prebrikati”, i modula Elektro furda – second handminimalizam, koji se bavio otpadom (furda), zagrebačka Radiona ovog puta naglasak stavlja na pojam workshopologija, što je naziv za znanost osmišljenu u stručnim krugovima makera, hakera, umjetnika, dizajnera i elektroničara pri kompleksnom radu s odbačenim materijalima.

Više informacija o radionicama potražite na internetskim stranicamaDrugog mora.

rpt

Foto: Petra Šporčić i Drugo more