Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Započele prijave građana za izradu novog riječkog murala u sklopu EPK programa “Vodovodna slika”

U Vodovodnoj ulici u Rijeci, kod caffe bara Skradin (Vodovodna 29) u četvrtak i petak, 29. i 30. travnja 2021.g., u sklopu programske završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, bit će održano događanje „Vodovodna slika“, na koje su pozvani građani koji su zainteresirani za izradu javnog murala, da se okušaju s valjcima, kistovima i sprejevima.

Prijave na program „Vodovodna slika“ su obvezne i to putem prijavnica objavljenih na web stranici rijeka2020.eu. Prijave su otvorene do popunjenja mjesta.
Zbog epidemioloških mjera broj sudionika je po pojedinom terminu ograničen na 8 osoba, a radionice se održavaju u četvrtak od 10.00 do 13.30 sati i od 14.30 do 18.00 sati te u petak također od 10.00 do 13.30 sati i od 14.30 do 18.00 sati.

U organizaciji udruge Akumulator, poznate riječke umjetnice Tanja Blašković i Jadranka Lacković izradile su skicu kojom će se osvježiti ovaj prostor u Vodovodnoj ulici, što je svojevrsni nastavak programa “Rijeka murala”, koji je kroz EPK projekt donio novi sloj živopisnosti Ružićeve i Vodovodne ulice na riječkom Školjiću.

Tanja Blašković, magistrica likovne pedagogije (APURI), trenutno djeluje u Rijeci i to u raznim umjetničkim područjima – od dizajna i ilustracije, scenografije, kostimografije, preko street arta, umjetničkih instalacija od plastike, tapiserija do primijenjene umjetnosti. Sudjeluje u raznim projektima i surađuje s raznim udrugama i institucijama. Jedna je od urednica art fanzina Superkul te prvog hrvatskog muzejskog fanzina Beni (MMSU Rijeka). Suradnica je na projektu koji se bavi recikliranjem plastike i drva Ri:Use, te održava radionice za djecu i odrasle. U 2020. godini oslikala je desetak murala u gradu Rijeci, te mentorirala četiri street art radionice u suradnji sa Galerijom Kortil, Vijećem mladih Benčić te MO Hartera. Članica je HDLU-a.

Jadranka Lacković rođena je u Rijeci 1986 godine. Tu je završila i Srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Diplomirala je primijenjeno slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti 2011. godine. Stažirala je u Gradskom kazalištu lutaka. Suosnivačica je i voditeljica radionica u ArtMašini, kreativnom ateljeu unutar kojeg promiču likovnu i diy kulturu u svakodnevnom životu. Iako joj polje djelovanja obuhvaća klasično slikarstvo, fotografiju i ilustraciju s godinama se više posvetila izradi murala i street art-u, gdje stvara pod imenom ojoMAGico. Iza sebe ima brojna ostvarenja na javnim prostorima u rodnom gradu, ali i u Sloveniji, Koprivnici, Sisku, Opuzenu. Članica je HDLU-a.