More je razlog ostanka mladih u susjedstvu Malinska. Posoljena kultura govori o soli – začinu bez kojega je sve bezukusno, ali i o moru kao velikoj ljubavi kao začinu života.

Tim susjedstva Malinska jedan je od najmlađih timova programskog pravca 27 susjedstava okupljenih u udruzi Termen. Baš kao naziv udruge koji u prijevodu s bodulskog znači Ciklama, njihov rad znači pozitivnu promjenu donoseći atmosferu svježine mlade generacije odrasle na otoku.

Program su razdijelili na zvukove, mirise i boje. Zvukovi se šire kroz Jazz na jazu. Mirisi se šire kroz Posoljena pluća, pri čemu mještani i gosti sade nova stabla i uče u prirodi o prirodi. Boje se šire kroz Kreativni rast, akciju i izložbe u koju su uključene sve dobi. Malinska i Bilbao, Termen i Ubiqa (ES) začeli su prijateljstvo, jedni proizvode program, drugi imaju alate kojim ga učiniti međunarodnom vidljivim.

PREDPROGRAM
Dnevni boravak
Posoljena pluća
Vrijeme: od 10:00 do 12:00 sati
Lokacija:  Rajska cesta, Haludovo b.b., Beach bar Paradajz

Senzibilnost prema okolišu i okolini jedan je od sastavnih dijelova kulture življenja koju susjedstvo Malinska pokušava pokrenuti. Do sada su članovi inicijative stvorili tradiciju pošumljavanja i uređivanja javnih zelenih površina koja traje već 5 godina, kao i ekoloških radionica sa djecom osnovne škole i vrtića. Vrhunac ekoloških radionica održat će se 21.10. ujutro, u sklopu predstavljanja susjedstva Malinska kad će djeca saditi stabla na rajskoj cesti. U isto vrijeme otvoriti će se trajni postav EKO galerije na otvorenom “Rajska cesta”, Kristijan Linardić.

Radionica – sadnja stabala na Rajskoj cesti, sade djeca vrtića i osnovne škole i predstavljanje aktivnosti udruge Termen. Radionice vode Iva Labaš i Toni Kraljić magistri inženjerstva šumarstva iz Malinske, s višegodišnjim iskustvom u šumskoj pedagogiji i radu s djecom.

Doručak uz more.

PROGRAM:
POSOLJENA KULTURA
Vrijeme: 13:00 – 13:30 sati
Lokacija: Galerija sv. Nikole, Obala 10, Malinska; Riva

13:00 sati – Svečano otvorenje – Protokol i preuzimanje vremenske kapsule od susjedstva Opatije – program otvaraju predstavnici Udruge Termen, Općina Malinska, predstavnici PGŽ-a, Grada Rijeke i Rijeka 2020,
Predstavljanje europskog susjedstva – Ubiqua, Bilbao, Španjolska

Kreativni rast – izložbe i šetnja
Vrijeme: 13:30 do 15:00 sati
Lokacije: Centar Malinske – Galerija sv. Nikole, Park glavonožaca, Riva, Glavni trg, Velika vijećnica Općine
Kustosica i voditeljica: Bruna Justinić, povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbi u sklopu programa

U sklopu programa susjedstava Malinska predviđeno je predstavljanje likovne umjetnosti koja daje uvid u likovno stvaralaštvo kao dugotrajan trag kulture te postavlja prolaznicima pitanje o tragu koji oni ostavljaju onima koji dolaze nakon njih. Povezuje djela lokalnih umjetnika kojih odavno nema među nama sa umjetnicima koji još uvijek stvaraju. Manifestacija pruža izložbu suvremene likovne umjetnosti na otvorenom u kojoj će sudjelovati afirmirani umjetnici. Manifestacija pruža i direktan uvid u likovno stvaranje umjetnika koji će raditi na svojim djelima širom Malinske. Manifestacija nastaje kao platforma za afirmaciju mladih umjetnika te povezivanje umjetnika svih sfera. Kao dio elementa „Kreativni rast“ otvaraju se izložbe lokalnih umjetnika.

Galerija Sv. Nikole – otvorenje izložbe, umjetnik Ivan Orlić – duborezi umjetničke i praktične prirode
Park glavonožaca – otvorenje izložbe, umjetnik Ivan Car
Riva – otvorenje izložbe, umjetnik Kristijan Linardić
Centar Malinske – predstavljanje murala, umjetnici Nikolina Šeremet, Ivan Car

Jazz na jazu
Vrijeme: 13:30 do 15:00 sati
Lokacija: Centar Malinske / preslica u sredini luke
Zoran Majstorović trio i Krčki sopci tijekom programa izvoditi će tradicionalne lokalne – dubašljanske napjeve u suvremenoj jazz verziji sa preslice u sredini luke, kao i tradicionalne jazz standarde u njihovoj originalnoj interpretaciji.

Jaz (perilo) i preslica u centru Malinske od velikog su povijesnog i kulturološkog značaja: mjesto na kojem se spajaju voda i more, mjesto na kojem su domaćice prale robu, jedan od centara društvenog života Malinske. Svrha održavanja večeri jazz-a je stvaranje kreativne atmosfere i približavanje ljepota same destinacije i lokacije glazbenicima, dodatni sadržaj za sve posjetitelje, kao i približavanje jazz glazbe kroz umjetnost, jednom od osnovnih žanrova glazbe općenito, a često zamišljenom kao apstrakciji. Drugim riječima, umjetnički kanal preko kojeg se pokušava utjecati na svijest lokalnog stanovništva o umjetnosti i svjetskoj glazbi, ali i stvoriti dodatnu ponudu kulturne manifestacije namijenjenu domaćem stanovništvu, ali i gostima.

Domjenak i zakuska za uzvanike od namirnica proizvedenih u općini Malinska
Vrijeme od 15:00 do 17:00 sati
Lokacija: restoran Noštromo, Ul. Lina Bolmarčića 20, Malinska
Napomena: U slučaju lošeg vremena sadnja stabala i “otvaranje” Rajske ceste održat će se u drugom terminu o čemu će Organizatori obavijestiti sudionike na taj dan. Program izložbi i šetnje biti će prilagođeni za unutrašnje i natkrivene prostore.

 

Program susjedstva predvodi jedan od najmlađih timova programskog pravca 27 susjedstava okupljenih u udruzi Termen. Baš kao naziv udruge koji u prijevodu s bodulskog jezika znači Ciklama njihov rad predstavlja pozitivnu promjenu u društvu donoseći atmosferu svježine i snagu originalnosti mlade generacije odrasle na otoku.

“Posoljena kultura” objedinjuje koncept života uz more kojeg čine mir i očuvanje okoliša, zdrave prehrane, glazbe i umjetnosti. Kulturu života na otoku začinjava more i sol, a more i život na otoku inspirirali su članove udruge Termen da u sklopu programa u Malinskoj predstave tradicionalna događanja začinjena s novim interdisciplinarnim kulturnim praksama.

Organizacijom jazz koncerata ili koncerata etno glazbe, stvara se urbana atmosfera koja nedostaje u općini i razbija monotoniju stvorenu konstantnim forsiranjem popularne glazbe i slične buke. Kroz ekološke akcije sadnje stabala i uređenje javnih površina trajno se povezuje stanovnike i goste sa lokacijom i prostorom Malinske, pri tome budeći senzibilitet sudionika akcije prema prirodi i biljkama; ali i stvara nove vrijednosti na javnim površinama općine.


Ivan Orlić (1901. -1985.) bio je zidar, dugogodišnji građevinski poslovođa na mnogim gradilištima. U slobodno vrijeme bavio se ručnim radom odnosno „rezbarijom“.  Najviše je obrađivao drvo, ali i kamen  te vunu. Od drva je najviše volio rezbariti i obrađivati šmriku, primorsko aromatično drvo prekrasne strukture, crvenkaste boje, čija boja varira ovisno o mjestu na kojem raste. Sam je radio i  ljepila od životinjskih kostiju, lakove od kuhajući šmrkuljiće (šmrikin plod) s prirodnim smolama. Obožavao je završni sloj u šejl laku. Izrađivao je uporabne predmete (okvire za slike i ogledala, razne kutije, vaze, papuče, kape) te dječje igračke koje se nisu mogle kupiti, a veselile su njegovu djecu. Radove je rado poklanjao. Govorio je kako gotovo svatko može kupiti poklon, ali izraditi ga samo rijetki.

Ivan Car rođen je u Rijeci, živi i radi u Malinskoj. Za slikarstvo se počinje zanimati krajem srednje škole kada počinje stvarati svoje prve radove. Od 2015. godine posvećen je slikarstvu te od 2017. kroz udrugu „Termen“ u Malinskoj, u galeriji sv. Nikola organizira izložbe „Pogled na likovno stvaralaštvo otoka Krka“ u kojoj predstavlja afirmirane i manje afirmirane umjetnike s otoka Krka. Kroz udrugu organizira i intervencije umjetnika na javnim površinama općine Malinska-Dubašnica. Član je HULULK-a i student treće godine slikarstva na visokoškolskoj ustanovi „Škola za crtanje i slikanje“ u Ljubljani

Nikolina Šeremet rodom je iz Vukovara, u djetinjstvu seli na otok Krk gdje i danas živi i radi. Oduvijek je privlači umjetnost i sloboda izražavanja koju u njoj pronalazi. Crtanje je sastavni dio njene svakodnevice; kad ne radi u tattoo studiju, oslikava zidne površine muralima većih formata. Posebnu inspiraciju nalazi u prirodi i velika je ljubiteljica životinja, te ih često koristi kao glavne motive.

Kristijan Linardić – lokalni samouki umjetnik, po struci ribar; ljubav prema prirodi moru i umjetnosti spaja tako što od naplavljenih drva, suhih i srušenih borova, starih vrša i drugih materijala izrađuje skulpture primorskih motiva – ribe, bjeloglave supove , jarce…

Zoran Majstorović je jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i kompozitor. Majstorovićeva trajna fascinacija je povezivanje jazza s različitim oblicima etno glazbe te je, kroz suradnju s Porto Etno festivalom, formirao fluidni Porto etno orkestar. Višestruki je dobitnik prestižnih nagrada: “Status” kao najistaknutiji hrvatski etno instrumentalist, “Damir Dičić” kao najistaknutiji hrvatski jazz gitarist, “Miroslav Sedak Benčić” kao najistaknutiji hrvatski jazz kompozitor. Dobitnik je i diskografske nagrade nagrade “Porin” i član HZSU-a.