Muzej Grada

Radovi na uređenju nekadašnje Palače šećera, u koju će po obnovi useliti Muzej Grada Rijeke sa svojim stalnim postavom, započeli su u proljeće 2018. godine, a izvode se na ukupno  4.272 m2 prostora. Radove izvodi slovenska tvrtka VG5 d.o.o.

Vrijednost ugovorenih radova na Palači Šećerane iznosi 48.5 milijuna kn. Stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Institut IGH d.d. iz Zagreba. Vrijednost stručnog nadzora iznosi 998 tisuća kn.

Obnova Palače šećera i obnova broda Galeb sastavni su dio EU projekta pod nazivom  „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.  Ovom je projektu za sufinanciranje mu je odobreno 68.9 milijuna kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”

Projektnu dokumentaciju za izvođenje radova rekonstrukcije na Palači Šećerane izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a glavna projektantica je dr.sc. Irma Hujić. Idejni projekt za novi stalni postav Muzeja Grada Rijeke izradila dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za svoj rad na Gradskom muzeju Vukovar te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke. Iznos opremanja i ugradnje stalnog postava procijenjen je na 5.7 milijuna kn.

Po završetku obnove i uređenja, u nekadašnju upravnu zgradu tvornice, tzv. Palaču šećera, preselit će Muzej grada Rijeke.

Prizemlje zgrade će, u budućem obnovljenom izdanju, ponuditi poslovne prostore – knjižaru sa suvenirnicom, kafe bar/slastičarnu i turističke sadržaje, a kroz prostor prvog i drugog kata posjetitelje će voditi priča o riječkoj povijesti i kulturi ispričana stalnim postavom Muzeja Grada. Na trećem katu smjestit će se prostori za rad kustosa i pratećeg osoblja, a u potkrovlju tehnički prostori muzeja i spremišta. Bit će napravljeno i novo stubište za potrebe evakuacije, uz zapadno pročelje zgrade.

Muzej grada Rijeke će u svom stalnom postavu obraditi mnoge riječke teme poput prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, povijesti gradskog kazališta, riječke nebodere, glazbu, riječki rock, povijest velikih riječkih kompanija – Tvornice papira, Tvornice duhana… Predmeti iz muzejske zbirke i artefakti bit će postavljeni u više od 30 prostorija na dva kata.

Rijeka će obnovom ove zgrade dobiti reprezentativni prostor kulture s raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslicima mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike, panoramama imaginarnih gradova.

Palača Šećerane zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine. Hrvatski restauratorski zavod proveo je istraživanja unutar same zgrade i rezultati do kojih su došli naložili su promišljen odnos prema njezinoj budućoj namjeni.