Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Desetogodišnja Alisa Ciglar Tišljar pobjednica natječaja FEKP19

U sklopu još jedne večeri Festivala europske kratke priče, koji se održava u Exportu na riječkoj Delti, u ponedjeljak, 5. listopada proglašeni su najuspješniji sudionici nagradnog natječaja za kratku priču –  FEKP19, koji je bio namijenjen mladim piscima do 19 godina, a koji s Festivalom europske kratke priče provodi Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Na natječaj koji je bio objavljen sredinom srpnja i čija je tema bila “Vizije budućnosti”, prijavljene su ukupno 53 priče učenika osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske, ali i iz susjednih država.

Pobjednica natječaja FEKP19 ove je godine desetogodišnja Zagrepčanka Alisa Ciglar Tišljar. Drugo mjesto pripalo je zagrebačkoj gimnazijalki, učenici trećeg razreda Brigiti Stajić, dok je treće mjesto u velikoj konkurenciji osvojila sedamnaestogodišnja Lorena Ivanković iz Zagreba.

Usto, žiri koji je odlučivao o najboljima, odlučio je posebno priznanje iznimno dodijeliti još jednoj kratkoj priči, koja je nastala iz pera trinaestogodišnje Zagrepčanke Rine Punda.

Osim na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, tri prvonagrađene priče objavit će se i na webu Festivala europske kratke priče te na portalu Gradske knjižnice Rijeka.

Prvonagrađena autorica došla je u Rijeku, na svečano proglašenje najboljih priča, a svi nagrađeni dobili su i bogate poklon pakete Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Alisa Ciglar Tišljar i Davor Mandić

A što je žiri rekao o nagrađenim pričama?

Žiri u sastavu pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić, profesorica Helena de Karina i pjesnikinja Monika Herceg, pročitao je sve pristigle radove, a na temelju ocjena dobivene su kao najbolje, priče četiriju mladih spisateljica iz Zagreba.

Pobjednička priča „Duga na početku kraju puta, budućnost čini se ljuta“ Alise Ciglar Tišljar jednoglasno je oduševila žiri. Ova poezija u prozi istaknula se kako zaigranim i zvučnim ritmom tako i pažljivim povezivanjem aktualnih društvenih tema; sve – od pandemije, preko potresa koji je pogodio Zagreb, do ekologije i zabrinutosti za okoliš – predstavljeno je iz perspektive djeteta. Zaigranosti i dječjoj perspektivi unatoč, riječ je o tekstu koji pokazuje zavidnu vještinu i zrelost izričaja, na kakvima bi pozavidjeli i odrasli autori, ocijenio je žiri.

„Neizvjesno i neodređeno“ Brigite Stajić priča je složene narativne konstrukcije u koju su čitatelji suptilno uronjeni u skicu budućnosti koja se promišljeno oslanja na postojeće kulturološke temelje. Jednako elegantno iznesena je i društvena kritika, koja obrađuje kolektivno stanje otuđenosti kroz zapažanja protagonista. „Neizvjesno i neodređeno“ , složio se žiri, kompozicijski je vješt, kritički odmjeren i stilski skladan tekst koji izvjesno određuje obećavajuću spisateljsku budućnost mlade autorice.

Trećenagrađena „Vertikalna stvarnost“ Lorene Ivanković daleko je od tehno-pesimizma. U ovom veselom i detaljnom prikazu budućnosti čitatelji mogu uživati u „skladnom neskladu iskonske prirode i čiste tehnologije“. Lorenina priča specifična je po zaraznom optimizmu koji nije skliznuo u slatkorječivu patetiku, u kojoj pratimo djevojčicu koja odlazi na svečano preuzimanje vremenske kapsule zakopane prije 100 godina i tom prigodom će po prvi put u životu hodati po Zemlji!

Posebno pohvaljena priča „Dioklecijanovi mušketiri“ Rine Punda, priča je o prijateljstvu, smještena u prostore potopljene Dioklecijanove palače. Tekst, ističe žiri, osvaja pouzdanim pripovjednim glasom koji vodi kroz urednu narativnu kompoziciju i uvjerljivo izvedene dijaloge, obrađujući ozbiljnu temu vršnjačkog nasilja, usamljenosti i nesigurnosti sa završnom optimističnom notom i daškom humora.

Festival europske kratke priče jedno je od središnjih književnih događanja u Hrvatskoj, koje se u Rijeci i Zagrebu održava do petka, 9. listopada