Kuhinja

Zamišljamo mjesto dijaloga između onih koji su doputovali k nama i onih koji su otputovali. Mjesto gdje možete sjesti, piti čaj ili dobru kavu i razmjenjivati priče. Zovemo to kuhinjom, središnjim mjestom svakoga doma gdje se razmjenjuju recepti, razvijaju okusi i na kojem je moguća iskrena razmjena.

Centar za kreativne migracije

Hrana je bitan instrument kulture, početak dijeljenja. Osoblje projekta i jelovnik odraz su riječke raznolikosti. Kuhinja postaje otvorena radionica za razmjenu ideja, navika, predrasuda. Neformalni impuls koji spaja i okuplja. Mjesto rada: studio za razvoj umjetnosti, centar za istraživanje, galerija za izložbe na granici gradske povijesti i suvremene stvarnosti. Funkcionira kao platforma za suočavanje s iskustvima migracije iz drugih dijelova Europe.

Impuls: Milijuni ljudi su u pokretu. Ratovi, prirodne katastrofe, siromaštvo i političko ugnjetavanje većinu njih tjera na put no neke pokreće i želja za pustolovinom i znatiželja. Zaposlenje, obitelj i obrazovne mogućnosti glavni su razlozi za migracije, najsnažniji faktor u našem promjenjivom geopolitičkom krajoliku.

Iskustvo prelaska granice i stvaranje nove egzistencije nije novost u ljudskoj povijesti. Rijeka je početkom 20. stoljeća bila polazna točka za emigrante koji su odlazili u Sjevernu i Južnu Ameriku. Kao lučki grad, važno pomorsko središte za velik dio središnje Europe, Rijeka je svjedočila masovnom iseljavanju u Novi svijet. Poznata i kao Fiume, oduvijek je bila grad koji balansira između talijanske i hrvatske sfere. U trenutku koji je za grad i Europu predstavljao prekretnicu, u periodu nakon Drugog svjetskog rata,  brojni riječani su postali gastarbajteri u sjevernoj Europi, tražeći bolje poslove i bolje uvjete. Istovremeno, grad je uslijed jačanja industrije bio odredište imigranata iz regije.

Rijeka poznaje diskurs različitosti i gubitak doma.

Izdvojeni projekti

Ciklus Furioza

Anna Calvi
23.5.2019.

Furioza

U tijeku

Porto Etno

Festival glazbe i gastronomije
7.-8. rujna 2018.
Exportdrvo

Porto Etno

Arhivirano