Slatko i slano

Programski pravci
Programski pravac Slatko i slano aktivira prostor na kojem se spajaju rijeka Rječina (slatko) i more, Riječki zaljev (slano).

Pogled u moguće budućnosti Rijeke u zoni gdje rijeka susreće more

Ovaj vječno tranzicijski prostor granice, trenutačno ispunjen industrijskom i lučkom infrastrukturom, mjesto je gdje se susreću grad i priroda.

Nekada na granici podijeljenog grada – Rijeke i Sušaka, danas na granici grada i luke, to je savršeno mjesto za nov početak Rijeke. Slatko i slano u 2020. godini pokazuje razne oblike mogućeg (su)života na ovom prostoru iniciranjem promjena i realizacijom programa.

Ogledalo sadašnjosti i prozor u budućnost

”Slatki i slani” program građanima i građankama Rijeke ponudit će pogled u moguće budućnosti Rijeke, a publika i posjetitelji iz cijelog svijeta suočit će se sa pitanjem ima li Rijeka svoje mjesto u svijetu koji se bavi klimatskim promjenama, svemirskim istraživanjima, visokim tehnologijama, migracijama, novim ekonomskim modelima i društvenim odnosima. Drugim riječima, zajedno ćemo otkriti možemo li i kako stvoriti nove Adamiće, Whiteheade, Ciotte, Andrićke, Kamove, Zajce, Emilije, Magaše, Parafe, Termite i druge. Programski pravac Slatko i slano bit će tako istovremeno i ogledalo sadašnjosti i prozor u budućnost.

Novi život Delte počinje u DeltaLabu 

DeltaLab, multidisciplinarni istraživački i produkcijski centar pri Sveučilištu u Rijeci je uz pomoć riječkog arhitekta Idisa Turata okupio 17 arhitektonskih i dizajnerskih timova koji su dobili zadatak osmisliti 16 prostornih intervencija koje bi prostor Slatkog i slanog uklopile u gradsko tkivo, odnosno stvorile nove žarišne točke okupljanja građana i građanki. Na tom popisu timova su značajna imena poput Nikole Bašića (Morske orgulje u Zadru), 3LHD-a (Centar Zamet i Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Rijeci), biroa Bevk Perović arhitekti (Studentski dom u Ljubljani), Dinka Peračića (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci), Damira Gamulina i Antuna Sevšeka (Memorijalna zbirka Lipa pamti), arhitektonskog biroa SKROZ (Kokošvaroš u Rakovu Potoku i Old Red Bus Station u Leedsu) te drugih.

Arhitektima i dizajnerima pridruženi su znanstvenici, stručnjaci i umjetnici iz Rijeke, Hrvatske i inozemstva, poput Deyana Sudjica (kustos i direktor Muzeja dizajna u Londonu), Vedrana Mimice (profesor urbanizma na Illinois Institute of Technology u Chicagu), Damira Martinovića Mrleta (glazbenik), Igora Eškinje (vizualni umjetnik), Nebojše Zelića (profesor filozofije), Velida Đekića (autora i istraživača) i brojnih drugih, potom i razne organizacije poput ZK/U iz Berlina, Kreativnog kolektiva Kombinat, Urbanog separea, ReUsea te niz predstavnika iz privatnog i javnog sektora. Svi navedeni dali su svoj vrijedan doprinos planiranju programa unutar prostora kojeg obuhvaća Slatko i slano i koji se sastoji od prostornih i umjetničkih intervencija, kulturnih programa, edukacije i istraživanja, a sve programe operativno i izvedbeno provodi DeltaLab.

Velika skladišna hala Exportdrva u ovoj zoni na dobrom je putu da postane središnji centar kulture i zabave, na Molo longu oživljava igralište za djecu uz brod Uragan i sunčalište, na području Delte kreće izgradnja paviljona koji potpisuje Nikola Bašić, u bivšoj tvornici papira – Harteri organizira se neobičan pop-up društveni centar, a Rijeka možda dobije i najduži urbani zipline u Europi. Programi osmišljeni za te i druge nove lokacije uključuju veliku izložbu Fiume Fantastika koja u fokus stavlja stotinu i pedeset godina razvoja Rijeke, čudnovati izum Zvučni karburator koji od zvuka i vode proizvodi skulpture od soli, europski festival suvremenog plesa Spring Forward, predstavu za djecu i mlade Djeca luke temeljenu na knjizi Riječke rock himne, eksperimentalni event Afterparty, oslikavanje ulica muralima te niz suradničkih programa. Zgrada Ivex na području Delte također postaje mjesto okupljanja stručnjaka, studenata, umjetnika i građana iz cijele Europe. Program nudi pogled u moguće budućnosti Rijeke, a programski pravac Slatko i slano postaje istodobno i ogledalo sadašnjosti i prozor u budućnost.