Branka Cvjetičanin

Glavna voditeljica programa 27 susjedstva

Kontakt: branka.cvjeticanin@rijeka2020.eu

 

Odrastanje na stripu i SF-u u mnogome je utjecalo na njezinu percepciju stvarnosti. Ona je već tada znala da posjeduje nadnaravne moći. Strašne žene kultivirale su njezinu volju, smjerove je birala sama probijajući se kroz distopijske svjetove i na vrijeme je zaključila da je ljubav, znanje i umjetnost jedina pozicija moći.

Spajajući nespojivo, site-specific kazališnu režiju, suvremeni pokret i vizualne umjetnosti s antropološkim istraživanjima (MAPA Amsterdam, „Oerol“ Terschelling), kulturni turizam kad to nije ni postojalo kao tema (Ekonomski fakultet, Zagrebačko sveučilište), zaštitu okoliša i autohtonog sjemena (Zelena akcija), kulturne politike i projektni management (Foundation Marcel Hichter, Bruxelles), 2006. stekla je doktorat na Bauhaus Kollege, Dessau istražujući UN Urbanizam u poratnim urbanim zonama Kabula i Mostara.

Dok je udisala znanja i iskustva, izdisala je umjetnost na domaćoj i međunarodnoj sceni. Svoj rad posvetila je ruralnim i post-industrijskim zajednicama u kojima suvremena umjetnost i kultura „ne stanuju“.   

Godine 2003. svoj prvi međunarodni projekt „Lights for East Europe“ dovodi u Rijeku iz kojeg izniče cijela generacija iznimnih umjetnika. U siječnju 2016. Grad Rijeka dodjeljuje joj Kamov umjetničku rezidenciju u sklopu kojeg izvodi rad „Rijeka glavni grad Hrvatske, Hong Kong Europe“. Znamo što se dogodilo par mjeseci kasnije.

Ona je zamijenila Zagreb, New York i Berlin za Rijeku koja je za nju spoj stripa i SF-a s početka ovog teksta, a pozicija iz koje kreće pozicija je pješaka.

Upoznajte ljude